Leerlingen blijven in contact met zieke klasgenoot

Door VHGK 2 jaar gelden
Home  /  Nieuws  /  Leerlingen blijven in contact met zieke klasgenoot

Leerlingen van CSG Het Noordik aan de Noordikslaan blijven in contact met zieke klasgenoot

KlasseContact maakt lessen volgen en sociaal contact weer mogelijk

In Almelo biedt een interactieve, beeld- en geluidsverbinding uitkomst bij de langdurige afwezigheid van een van de leerlingen van CSG Het Noordik. Met behulp van de apparatuur en begeleiding van KlasseContact is het voor chronisch zieke leerlingen mogelijk om op afstand weer deel te nemen aan de lessen en, minstens zo belangrijk, contact te houden met klasgenoten. 

De verbinding tussen de laptop of tablet van de leerling thuis en ‘de Klasgenoot’ op school komt tot stand via het 4G-netwerk. Zo is er aan beide kanten van de verbinding altijd beeld en geluid beschikbaar. De leerling kan de Klasgenoot in de klas, die is uitgerust met een 360 graden-camera, op afstand besturen en zodoende de camera draaien, of laten inzoomen op het bord. Ook kan het een virtuele vinger opsteken; er gaat dan een lampje op de Klasgenoot branden.

Sociaal isolement en leerachterstand voorkomen
Dit technologische hoogstandje wordt mogelijk gemaakt door KlasseContact; een landelijk project van EDventure en het KPN Mooiste Contact Fonds. Het doel van KlasseContact is voorkomen dat leerlingen die vanwege een chronische of langdurige ziekte niet naar school kunnen in een sociaal isolement terecht komen en een leerachterstand oplopen. De inzet van KlasseContact helpt scholen die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs van hun zieke leerlingen. Leraren staan hier niet alleen voor, ze kunnen hulp vragen aan de consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL). De consulenten zijn vervolgens de schakel tussen school, leerling en KlasseContact. Op die manier maken elk schooljaar honderden zieke leerlingen (en hun klas) gebruik van KlasseContact. Consulent Ineke Holtman van Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen was nauw betrokken bij deze plaatsing. “Fijn dat Amissa dit prachtige middel achter de hand heeft voor als het minder met haar gaat. Zo kon zij toch over naar de 2e klas”.

Niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten
De Klasgenoot is een steuntje in de rug voor chronisch en langdurig zieke leerlingen, zodat ze het gevoel hebben er toch bij te horen. “Een leerling die niet of nauwelijks contact heeft met klasgenoten verliest al snel aansluiting”, zegt Annemarie Kaptein, directeur van EDventure. “Niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten. Hij of zij wordt niet meer uitgenodigd voor feesten, heeft steeds minder contact op sociale media en mist de laatste nieuwtjes. Terwijl direct contact met leeftijdsgenoten zo belangrijk is voor de ontwikkeling van iedere leerling, kerngezond of chronisch ziek. Dankzij KlasseContact kunnen ook leerlingen die chronisch of langdurig ziek zijn de lessen blijven volgen en in contact blijven met hun klasgenoten!”

Categories:
  Nieuws, Persberichten
Dit bericht gedeeld 0 keer
 000