Van Hulzens guide to Timeline

Door VHGK 7 jaar gelden
Home  /  Nieuws  /  Van Hulzens guide to Timeline

Facebook mag dan zo nu en dan ter discussie staan, maar het is niet allemaal kommer en kwel. Niet alleen voor developers liggen er grote kansen, ook reguliere Facebook-gebruikers krijgen tal van mogelijkheden om hun profiel om te bouwen tot een exacte weerspiegeling van hun leven. Het gerucht gaat namelijk dat al volgende week Timeline geïntroduceerd wordt, een nieuwe toepassing die het design en gebruik van ons geliefde gezichtsboek flink gaat veranderen. Van Hulzen Public Relations geeft een sneak preview.

We worden de laatste tijd al flink verwend met screenshots van Timeline, een nieuwe functie die de profielpagina moet vervangen. Maar de nieuwe opties zijn nog niet voor ‘reguliere’ gebruikers beschikbaar tot woensdag 19 oktober. Gelukkig bestaat er een fantastisch nieuwsmedium als Techcrunch.com, dat de laatste nieuwtjes wil delen met alle interactieve nerds. Van Hulzens interactievecommunicatiespecialist Erik Janson las de tutorial om eerder beschikking tot Timeline te krijgen en ging aan de slag.

“Wat opvalt is dat je flink moet zweten voor een uitnodiging”, zegt Janson. “Eerst geef je een applicatie toegang tot je persoonlijke informatie. Daarna moet je nog zeven stappen doorlopen -waaronder het maken van een fictieve applicatie- eer je klaar bent om de felbegeerde invite te ontvangen.”

Cover

“De Timeline begint met het kiezen van een ‘cover’ of achtergrond. Die verschijnt boven je profielfoto en zal het eerste zijn wat mensen zien als ze jouw Timeline bezoeken. Gelukkig is het geen permanente keuze en heb je de mogelijkheid om de cover te allen tijde te wijzigen. Altijd handig als de mooie zomerfoto vervangen moet worden door een ijzige sneeuwpop.”

Views

“Je ziet onder je tijdlijn alles verzameld over jouw leven op een centrale plek. Je ziet al je vrienden, foto’s, check-in’s en likes centraal in blokjes.”

Activity log

“Je ziet hier alle gebeurtenissen van het heden tot op de dag waarmee je begon met Facebook. Je kunt hier ook al je privacygegevens aanpassen voor bijvoorbeeld je statusupdates, verwijderde statusupdates en nog veel meer. En het mooiste is, niemand kan je eigen activitylog bekijken.”

Highlights

“Als gebruiker kun je zelf aangeven wat je belangrijk vindt. Je kunt letterlijk je beste statusupdates en mooiste foto’s groter maken om ze op die manier te laten opvallen. Daarnaast is het mogelijk minder relevante berichten van je profiel te laten verdwijnen, door ze of te verbergen voor het grote publiek of grofweg te verwijderen.

 

Verder kun je belangrijke momenten aangeven met ‘highlights’. Er zijn verschillende categorieën: ‘Work and Education’, ‘Family and Relations’, ‘Living’, ‘Health and Wellness’ en ten slotte ‘Milestones and Achievements’. Facebook heeft zelf al een paar opvallende hoogtepunten voorgeselecteerd. Bij ‘Milestones and achievements’ kun je bijvoorbeeld kiezen uit een tatoeage of piercing, reizen, het verkrijgen van diploma’s of andere bijzondere momenten. Deze momenten kunnen worden voorzien van foto’s, vrienden waarmee je ze hebt beleefd, data en er is zelfs ruimte voor een compleet verhaal.”

Je Timeline als levensloop

“Maar wellicht de allermooiste optie van Timeline is dat je profiel verandert in een totale levensloop”, aldus Janson. “Je ziet rechts de jaren dat je actief bent op Facebook, in mijn geval vanaf 2008, maar de echte early adopters hebben een geschiedenis die teruggaat tot 2006. Ook als je graag de overige hoogtepunten in je leven wilt delen, is het mogelijk om bijvoorbeeld je geboorte in 1982, je eerste zwemdiploma in 1987, je diploma-uitreiking in 1998 of de prachtige foto’s van je ‘high school sweetheart’ uit 1999 toe te voegen. Facebook is niet langer meer een mogelijkheid om alleen je wie, wat, waar en waaroms te vertellen. Facebook maakt al je stoffige fotoalbums en dagboeken volstrekt overbodig.”

Category:
  Nieuws
Dit bericht gedeeld 0 keer
 000